Bloc de Logopèdia

Com prevenir l’afonia infantil

Com prevenir l’afonia infantil

Com hauria de ser la veu del nen? No és fàcil respondre a aquesta pregunta. Entre altres raons perquè sempre han sentit la veu del seu fill de la mateixa manera i no tenen un punt de referència. Molts pares descobreixen la veu autèntica, sana, del seu fill dins del procés terapèutic. Aprenen a detectar hàbits de risc que comprometen la qualitat de l'emissió de la veu del nen. De quins hàbits estem parlant? Alguns d'aquests hàbits poden formar part de pautes de conducta que en la dinàmica familiar es consideren normals. Per exemple:

 • Cridar, estem a la cuina o al menjador i cridem al nen que està a la seva habitació que vingui per fer un encàrrec. El nen integra com a normal la pauta de comunicar-se a crits. No cal dir que a l'escola molts nens es relacionen cridant.
 • Parlar massa ràpid, sense respectar el torn de paraula. Aquí el nen acostuma a competir per aconseguir el seu lloc en la conversa.

Els mals hàbits no són l'únic factor que pot desencadenar un quadre de patologia vocal. Si els combinem amb refredats freqüents, respiració bucal o infeccions de les vies respiratòries, el resultat pot arribar a ser l'aparició de patologia vocal, per exemple nòduls. En el dia a dia del nen, el que restarà afectat serà la seva competència vocal. No podrà mostrar les seves habilitats lectores. Li serà difícil canviar de registre i afinar a l'hora de cantar. No és una qüestió de llegir més en veu alta ni de repetir mil vegades la mateixa cançó. Cal sanar les cordes vocals, modificar els hàbits que no faciliten la producció de la veu i prevenir al màxim les infeccions de les vies respiratòries. Cal aclarir que no totes les patologies tenen el seu origen en hàbits inadequats. Un nen pot néixer amb una alteració, sovint benigna, a les cordes vocals que afecti a la seva competència vocal.

En qualsevol cas, és necessari el diagnòstic mèdic d'un ORL especialista en veu i seguir un procés terapèutic. En el centre acompanyem aquest procés amb el treball corporal personalitzat i amb una visió holística del tractament. Tenim en compte tots els factors que formen part de l'entorn del nen, emocionals, escolars i socials. Compartim el procés amb la família ja que són un puntal important perquè la teràpia es desenvolupi amb garanties d'èxit.

 

publica'l a la teva xarxa social!

Bloc escrit per

Montserrat Grau Oliver

Montserrat Grau Oliver
Directora de Tonema Logopèdia
Logopeda, nº de col·legiat 745

 • Llibre Terapia de la Voz >

  Terapia de la voz, técnicas desde la vivencia corporal, escrit per Montserrat Grau Oliver més informació
 • Llibre Alabrai >

  Alabrai, loto fonético multilingüe, coescrit per Montserrat Grau. més informació
 • Entrevista de ràdio >

  Entrevista de ràdio a Monterrat Grau amb motiu de la pel·lícula "El discurso del rey". més informació
 • 1