Bloc de Logopèdia

Què menja el nen? Com menja el nen?

Qué menja el nen? com menja el nen?

En general, quan parlem d'alimentació infantil pensem en què menja el nen, en quin moment de la vida d'un nadó s'han d'introduir uns aliments determinats, quan s'ha de deixar la llet materna, etc.

A part del que menja un infant, és important el com ho menja. Per alimentar-se de llet, el nen petit només necessita xuclar el mugró de la mare o la tetina del biberó. Per menjar aliments sòlids, necessita les dents i aprendre a mastegar i empassar correctament.

Les dents aniran sortint a partir dels vuit mesos. Aprendre a empassar correctament forma part d'un procés evolutiu complex que es va donant paral·lelament a l'aparició de la dentició. Aquest procés es consolida a mesura que el nen va provant nous aliments i noves textures. En aquest camí per conquerir habilitats motrius noves, el nen es pot trobar amb diversos impediments, entre els quals destaquem:

 • No tenir la possibilitat de provar textures i sabors diferents.

La dieta ha de ser variada. El nen ha de menjar: fruita, verdures, cereals, làctics. També cal que experimenti amb textures diverses: sòlides, semisòlides, toves, estelloses. Sense oblidar-nos del sabors: dolç, salat, àcid, etc. Si l'alimentació del nen és poc variada, massa tova i no té possibilitats d'experimentar amb les textures i els sabors, al procés evolutiu li faltarà l'estímul per generar-se.

 • Els refredats freqüents, les infeccions de vies respiratòries.

Sovint obliguen al nen a respirar per la boca i a mantenir la llengua avançada cap endavant (com ho fa un nadó). En aquesta posició, es modifica i s'altera la funció de la masticació. Cal tenir present que aquesta inclo, els moviments laterals per triturar el menjar i la posició de la llengua en el paladar dur, tant en situació de repòs com a l'hora d'empassar els aliments i la saliva. 

Perquè el llenguatge es desenvolupi en condicions òptimes cal que aquestes conquestes evolutives relacionades amb la motricitat de la boca i la llengua estiguin resoltes adequadament. L'expressió oral es recolza físicament (motriument) en la masticació i la deglució. Si no és així poden aparèixer dificultats en la producció dels sons, en la claredat de discurs i fins i tot en l'oclusió dental.

Per la nostra civilització el fet de menjar té connotacions emocionals. No ens alimentem únicament per sobreviure. Amb l'acte de donar menjar a un nadó s'estableix un diàleg i un vincle entre la mare, el nen i l'entorn familiar. Un diàleg que convida a la vida i que al mateix temps va transmetent al petit els patrons rebuts culturalment de la mare. Aquests patrons inclouen les pautes pròpies d'alimentació, els coneixements gastronòmics i evidentment les seves creences, preferències i prejudicis.

Tot i que darrerament es parla molt de la importància d'una alimentació equilibrada i de la relació que existeix entre hàbits alimentaris i salut, ens costa molt canviar les nostres pautes d'alimentació. Per molt que ens informin, per exemple, que a través de la combinació d'aliments podem prevenir malalties, seguim lligats als patrons emocionals que hem rebut del nostre entorn. Perquè el menjar ens aporta plaer, relacions socials, ens evoca records.

Així doncs, cal tenir en compte el com menja un nen, sense oblidar-nos del què menja. Tenint presents aquests dos conceptes, garantim una evolució integral dels infants i prevenim els problemes de salut i els d'expressió o la producció del llenguatge.

I per acabar, un exemple que vol aportar un punt de reflexió: per què algunes vegades fem servir com a recurs que el nen miri la televisió o s'aixequi de la taula? I així, mig distret, va menjant.

Si fem això només tenim present el què menja. Si volem incloure el com menja és important que el nen estigui present i atent, sense distraccions.

Depèn de les famílies i del suport que aquestes puguin trobar dels professionals perquè aquest procés de descoberta de nous sabors i textures aporti, als infants, la maduresa en la masticació i la deglució.

 

publica'l a la teva xarxa social!

Bloc escrit per

Montserrat Grau Oliver

Montserrat Grau Oliver
Directora de Tonema Logopèdia
Logopeda, nº de col·legiat 745

 • Llibre Terapia de la Voz >

  Terapia de la voz, técnicas desde la vivencia corporal, escrit per Montserrat Grau Oliver més informació
 • Llibre Alabrai >

  Alabrai, loto fonético multilingüe, coescrit per Montserrat Grau. més informació
 • Entrevista de ràdio >

  Entrevista de ràdio a Monterrat Grau amb motiu de la pel·lícula "El discurso del rey". més informació
 • 1