Bloc de Logopèdia

Logopèdia o repàs?

«A l’escola m’han dit que el meu fill té problemes amb el llenguatge i que estaria bé que busqués l’ajuda d’un logopeda. Però potser el que necessita és un  reforç escolar. De tota manera tinc dubtes. Quina diferència hi ha entre un logopeda i un professor de repàs? Sempre he pensat que els logopedes serveixen per ajudar els nens a dir aquells sons que no pronuncien bé, com ara la /r. Però, si el que li costa és llegir i escriure,per què l’haig de portar al logopeda? El meu avi, que era mestre de poble, sempre deia: la lletra amb sang entra i, que a base de repetir i repetir, els nens aprenen».

La tasca del mestre es basa en transmetre continguts i ajudar les famílies a l’educació dels nens. Cada cicle educatiu té uns objectius pedagògics que de forma progressiva desglossen els continguts de les matèries. Tant els objectius com els continguts formen part de les lleis educatives d’un país.

El logopeda és un terapeuta. Les seves competències professionals abasten totes les dificultats relacionades amb la producció i l’expressió del llenguatge (oral i escrit), la veu i la comunicació. L’objectiu bàsic que mou la tasca del logopeda és trobar el nucli de les dificultats que poden presentar els nens, on s’han quedat encallats en el seu aprenentatge, per entendre’ns, i trobar estratègies perquè les resolguin i avancin. És cert que hi ha nens que no tenen hàbits d’estudi i que a base d’insitir acabaran progressant. Però, amb els nens que tenen una dificultat, per petita que sigui, el fet de repetir no garanteix la seva evolució en el llenguatge; fins i tot podem aconseguir reforçar aquella mancança que volem millorar.

Les classes de repàs poden ser tan necessàries com  ho pot ser la logopèdia. Cal saber realment què necessita el nen. Un professor de repàs reforçarà els continguts escolars per assolir els objectius. Un logopeda buscarà les arrels de les dificultats i proposarà estratègies per resoldre-les. Un mestre de repàs ajudarà a fer els deures. Un logopeda obrirà espais per crear fonaments on  hi ha un buit. Potser el nen necessitarà fer un pas enrere per acabar fent tres salts endavant!, en comptes de sagnar per aprendre.

Tant el mestre com el logopeda han estudiat a la universitat per realitzar les seves respectives tasques. A l’actualitat, la formació del logopeda comprèn un grau superior de quatre anys,i en el programa hi ha assignatures com araanatomia (ORL), neuropsicologia, biologia, lingüística o psicopedagogia, entre altres.

 

Bloc escrit per

Montserrat Grau Oliver

Montserrat Grau Oliver
Directora de Tonema Logopèdia
Logopeda, nº de col·legiat 745

  • Llibre Terapia de la Voz >

    Terapia de la voz, técnicas desde la vivencia corporal, escrit per Montserrat Grau Oliver més informació
  • Llibre Alabrai >

    Alabrai, loto fonético multilingüe, coescrit per Montserrat Grau. més informació
  • Entrevista de ràdio >

    Entrevista de ràdio a Monterrat Grau amb motiu de la pel·lícula "El discurso del rey". més informació
  • 1