Logopèdia Infantil i Juvenil

Logopèdia infantil Barcelona

Els nens, durant els primers anys de vida, inicien processos evolutius relacionats amb la motricitat, l'alimentació, la maduresa intel·lectual i la integració psicosocial. Al mateix temps, hi ha funcions vitals (com ara la respiració) que des del moment del naixement i durant els primers anys de vida experimentaran canvis fisiològics transcendentals que acabaran influenciant el procés d'adquisició del llenguatge. Les vies respiratòries són especialment vulnerables a les agressions externes; els nens es refreden amb freqüència, sovint pateixen infeccions: otitis, amigdalitis, bronquitis. A més, l'experiència d'encetar una nova vida, amb tants reptes per resoldre, ofereix a l'infant un ventall d'emocions que li caldrà anar digerint. El procés d'adquisició del llenguatge és complex, degut a tots els factors que hem esmentat fins ara.

Aquesta línia de treball ens permet sumar coneixements, humanitzar la teràpia i facilitar la integració d'aprenentatges. Les activitats es desenvolupen en un espai acollidor i estimulant; tenen un plantejament lúdic que genera en l'infant el desig de comunicació i la voluntat de canvi. Entre el terapeuta i el nen es teixeix un vincle de complicitat i de respecte que afavoreix el procés. Les famílies tenen un paper important i participen activament en les propostes terapèutiques en el nostre centre de logopèdia infantil Barcelona. D'altra banda, valorem molt positivament la coordinació amb tots els professionals de la salut i l'educació implicats en l'evolució de cada nen, amb els quals estem disposats a reunir-nos per intercanviar opinions i enriquir, d'aquesta manera, el procés terapèutic.

Us feu algunes d'aquestes preguntes en relació a l'evolució del llenguatge del vostres fills?:

  • Tindrà dislèxia, el meu nen?
  • Per què no diu un so determinat com ara la r?
  • Com és que es queda afònic? Per què el professor de música em diu que el meu nen està afònic?
  • Què haig de fer si tartamudeja?
  • Com és que el meu fill de dos anys encara no parla?

L'entorn cultural i social en què estem submergits mesura la maduresa intel·lectual dels infants en funció de l'evolució de la parla i del llenguatge. Els nens, durant els primers cinc anys de vida, han d'integrar uns coneixements que l'espècie humana ha acumulat al llarg del segles, i no és una tasca fàcil. La parla i el llenguatge es recolzen en quatre columnes: la maduració fisiològica de les funcions i dels òrgans implicats, el desenvolupament psicomotor, les conquestes intel·lectuals i la integració psicosocial:

  • De la maduració de la funció respiratòria i digestiva en depèn la producció mecànica dels sons.
  • El desenvolupament psicomotor aporta habilitats com ara la capacitat de mantenir la mirada, escoltar i llegir els llavis de l'interlocutor o aconseguir precisió en la motricitat fina de les mans que a la llarga li facilitarà l'aprenentatge de l'escriptura.
  • Amb l'ajuda de les conquestes intel·lectuals el nen podrà organitzar el discurs oral, construir frases; primer, de dues paraules, fins arribar a integrar el complex entramat de l'estructura gramatical i sintàctica de la llengua familiar amb la qual conviu.
  • La intenció comunicativa, el desig de comunicar utilitzant la parla es nodreix de la integració psicosocial íntimament lligada a les emocions i als sentiments.

Les quatre columnes han de créixer alhora per sustentar el llenguatge. Si una trontolla, totes se'n ressenten. Per exemple, els refredats freqüents i la mucositat, tan habitual en els nens, poden interferir en l'adquisició dels sons i afectar el procés de la masticació i la deglució. L'aprenentatge de la lectura i l'escriptura els obre la porta a un món ric en coneixements. Però no és un aprenentatge fàcil; cal que el llenguatge estigui ben assentat i l'evolutiva resolta. Tot allò que hagi quedat a llista d'espera afectarà al procés de l'aprenentatge de la lecto-escriptura. Per això, alguns mestres comenten: «Aquest nen escriu tal i com parla».

Necessiteu respostes a les preguntes que us feu en relació al llenguatge, la veu o la parla dels vostres fills? Si és així, no dubteu en compartir les vostres inquietuds i llegiu el nostre bloc.

 

publica'l a la teva xarxa social!

Mapa

Contactar

Carrer del Sol, 164, Sabadell, 08201, Barcelona
tonemalogo@gmail.com
- 937 27 58 86
Enviant aquest formulari, vostè accepta la nostra política de privacitat.